Instagram @tennysdotter

Havregryn och gluten?

Blog, Food, General
Vaknade av grävmaskinerna utanför, värmde på kaffe och gjorde havregrynsgröt. Jag tycker inte om gröt speciellt mycket men det är enkelt och ger den energi man behöver. Ofta om man är glutenintolerant som jag så kan man äta havre. Här är en lite kort förklaring om gluten:

Havre innehåller gluten. Men det gör även ris och majs och de klassas som glutenfria. Hur kommer det sig att dessa livsmedel klassa som glutenfria trots att de egentligen innehåller gluten?

Specifikt för havre ligger det till så här. Havre befinner sig på en annan genetisk gren än de som vi kallar för gluteninnehållande gryn. Det gör att gluteninnehållet också skiljer sig åt. Havre innehåller inte den potentiellt skadliga formen av gluten som påverkar personer med celiaki. Gluten innehåller ett protein vid namn gliadin. En specifik typ av gliadin, a-gliadin (alpha-gliadin) är det protein som personer med glutenintolerans reagerar mot. A-gliadin finns inte i havregryn vilket är anledningen till varför det sägs att det inte finns något gluten i havregryn.

 

Ska snart bege mig till gymmet. Har träningsvärk från gårdagens pass. Har jobb hemifrån idag och sedan ska jag kolla på fotboll ikväll då herrarna spelar i byn.

Gillar

Kommentarer