Min resa och tankar kring coronaviruset- lång text!

Blog, Lifestyle

Flygbolagen stoppar alla flyg. Köerna på flygplatserna eskalerar och kan eventuellt orsaka ännu större spridning av corona viruset. USA nekar folk att komma in i landet om du inte är amerikan eller har Green Card.

Att vara bosatt i ett land som USA utan ovan nämna behörigheter är otroligt stressigt. Efter att ha planerat en veckas besök i Sverige, som slutade med en två dagars vistelse, blev jag en av de som fick boka ett flyg i panik tillbaka till Los Angeles för att vara säker på att bli insläppt. På mindre än en minut dubblades flygpriserna i torsdags när president Trump höll sitt tal om inresestopp. Många tillsammans med mig drabbades av panik. Tänk att inte få komma hem, något som ofta är ovisst när man lever på ett arbetsvisum i USA. Att varje gång man reser in och går igenom säkerhetskontrollen kan bli nekad är något fler än jag oroar mig för, även om jag bor här lagligt med arbetstillstånd.

När jag tog mitt första tåg från Älmhult mot flygplatsen i Köpenhamn var det många tankar i mitt huvud kring att vara utlandssvensk. Öresundsbron stängdes på grund av starka vindar och jag var inte säker på att jag skulle hinna till Kastrup i tid för att hoppa på mitt första flyg till London. Efter om och men, byte av tåg i Lund till Helsingborg för att ta färjan över och sedan åka taxi till flygplatsen och till slut anlända i tid var första stressen över. Den största frågan var fortfarande om flyget från London skulle lyfta tretton timmar senare eller om det skulle bli inställt. Det var en oviss natt utan sömn på Heathrow, jag kunde inte slappna av och riskera att missa uppdateringar angående mitt flyg till Los Angeles.

På morgonen verkade allt som det skulle, inga ändringar och jag kunde checka in. Ett steg närmare att komma hem. När vi väl landade i Los Angels cirka elva timmar senare var jag på helspänn. Skulle de ha satt in extra kontroller för oss ny anlända? Hur skulle det gå med att komma in i landet utan medborgarskap eller Green Card? Det var många frågor i mitt huvud. Jag promenerade i rask takt för att komma till säkerhetskontrollen snabbt, vill hellre ha ett nej direkt än att vänta flera timmar. Fyllde i min blankett och fick ställa mig i kön för familjer och äldre, tack och lov för det. Den vanliga kön började byggas upp och jag var inte redo att stå där och förklara mig.

Väl framme hos säkerhetsvakten i kontrollen fick jag visa mitt pass, arbetsvisum och svara på ett par frågor. Ingen extra kontroll av temperatur eller frågor. Jag promenerade igenom och kände en enorm lättnad. Jag var hemma igen och allt hade gått bra. Hade jag anlänt 9 timmar senare i fredags var det inte säkert att jag blivit insläppt.

Jag hämtade ut min resväska och gick för att ta en taxi hem till min lägenhet. Stoppades av två män med kamera som visade sig vara från fransk tv. Godkände att bli intervjuad av dem och ett bildsegment användes senare i TV 4 nyhetssändning klockan 22.00 dagen efter.

Väl hemma i lägenheten kom nästa orosmoment; har jag mat, vatten och andra hygienartiklar? Eftersom jag skulle varit i väg en vecka hade jag rensat ut kylen på mat och det var nästan helt tomt. Efter all hype kring bunkring i media så kände jag lite smått panik över att åka till matbutiken för att köpa det nödvändigaste. Körde till Gelsons som är min närmsta matbutik här i Hollywood. Bilderna i media var sanna, hyllorna var tomma och urplockade i hela butiken. Inget vatten, inget toalettpapper, inga desinfektions produkter, ytterst lite grönsaker, frukt, mjölk, ost och kött. Inga konserver. Plockade lite av det som fanns och tänkte att jag kommer klara mig.

Två dagar senare har jag fortfarande inte lyckats få tag i desinfektions produkter eller toalettpapper. Lyckades hitta lite konserver, ägg, ost och havremjölk i en liten armenisk butik strax efter 101 motorvägen uppe i Hollywood.

Det har nu kommit ut att vi ska ha en två veckors självkarantän. De råder att ingen går ut i onödan. Alla nattklubbar, biografer, museum och liknande är stängda. De flesta restauranger erbjuder inte längre sittplatser utan man får hämta maten och äta hemma eller få den hemkörd. Vad vi trodde inte skulle vara så allvarligt har nu eskalerat snabbt. Vi kollar på länder som Kina, Italien, Norge som har börjat sin karantän, stängt offentliga platser och skolor.

Kan vi alla ta ansvar nu? Sköt er hygien, något som borde varit självklart sedan tidigare. Bunkra inte upp till överdrift. Tänk på de i riskgrupperna, främst äldre och de med nedsatt immunförsvar. De har inte alltid möjlighet att ta sig till affären när de själva vill utan är beroende av andra. Låt de som behöver köpa saker för att kunna stanna hemma och slippa bli smittade. Visa medmänsklighet och hjälp de som behöver hjälp!

Gillar