Tutorial -hur man monterar ett fotografi inför utställning

Photography
Här kommer en tutorial på hur man monterar fotografier när det är dags för utställning. Jag använder bilder jag tog när vi monterade min bild inför kommande utställning.
1. Efter att du har skrivit ut din bild på ett fint och bra papper samt köpt materialet som behövs (monterings material, vit kapaskiva, ram, tejp osv.) så behöver du en ren yta. Placera ut bakstycket på bordet och lägg ditt foto på den med bild sidan uppåt. Ta små bitar dubbelhäftande tejp, ca 2 cm långa och fäst i varje hörn.
2. Avlägsna skyddspappret från tejpen. Ta din ram och håll den försiktigt ovanför bilden för att se hur du vill att ramen ska sitta. Ibland kan man behöva croppa bort en del av bilden med ramen för att det ska fungera rent måttmässigt. När du vet hur du vill ha ramen placerad, lägg den på bilden och tryck försiktigt fast den vid hörnen där tejpen är placerad. Om du vänder på ramen nu ska fotot sitta fast och det ska se ut som på bilden ovan.
3. Placera ramen och bakstycket bredvid varandra, långsida mot långsida. Det ska vara ovandelen av bildens sida som är mot långsidan. Ta sedan linnetejp och klipp i bitar, ca 5 cm långa. Blöt ena sidan av tejpen och placera i mitten av varje sida på bilden, hälften på bilden och hälften på bakstycket. Se bilden ovan.
4. Placera ramen och backstycket helt i linje med varandra längs yttersidan. Det är superviktigt att de är precis kant i kant för att det inte ska bli snett. Ta linnetejp, ca 5 cm långa bitar, blöt och placera två bitar i ytterkanterna av skivorna, se bild ovan. Ta sedan ytterligare två bitar linnetejp, som innan, och placera i mitten som på bilden ovan. Därefter tar du en bit dubbelhäftande tejp ca 5 cm lång och placerar längst ner i mitten av bakskivan och avlägsnar skyddspappret. Vik sedan försiktigt över ramen, var noggrann så att allt kortsidorna går kant i kant för att få ett rakt resultat. När ramen vikts över, tryck till längst ner vid den dubbelhäftande tejpen.
5. Såhär blir slutresultatet. Hur du sedan väljer att fästa din monterade bild på väggen är upp till dig. Detta är det vanligaste sättet att montera bilder på, används på museum och utställningar på gallerier.

Gillar